zondag 2 juni 2013

Herstel van de Tamme Kastanje

Deze tamme kastanje (aan de bladeren en de draaiing van de stam te zien ) staat al een hele lange tijd op het terrein waar ik werk, in een bos aan de oostrand van Nijmegen (Locatie 51.813404,5.88114, besloten terrein). Regelmatig wordt er een grote onderhouds beurt gegeven en de Dendrologen lopen dan rond. Het heeft me altijd verbaasd waarom er altijd prachtige bomen moeten wijken en deze ene altijd mag blijven staan. Ik werk er zo'n 15 jaar en rij er elke dag langs, zo gezond als wat. Toch, niet zonder de beschadiging die als het ware het dode er uit perst en het gezonde zelfstandig verder gaat. Meestal treedt er verderf op van boven maar zo van onder is het wel heel facinerend ...ik blijf het volgen.
En waardoor is het beschadigd? Voor de tijd dat er een bankje stond was het een voetbalveldje en precies daarvoor stond het doel, dus daar zijn de nodige ballen op los gelaten vandaar, het dode gedeelte is dus een beetje de 'doelpaal' :-)

* Wat je ziet is het doorgroeien van het cambium. Ter plekke van de wond zie je het kernhout. Dit is volledig verhout en bevat geen enkele groei. Daar waar het schors zit, daaronder zit het spinthout inclusief cambium. Op dit cambium vind celgroei plaats in verticale maar ook in horizontale richting. Dus ter plekke van de schors wordt de boom alsmaar dikker en overgroeid zodoende de wond.
Rick Backx / IVN Arnhem